Chceš si jídlo nějak dochutit a nepoužít při tom kupovanou majolku nebo kečup? Stačí si udělat domácí majonézu a nikdy už nebudeš nic jinýho potřebovat.
Porce: 300ml sklenice
Ingredience:
- 2 vejce
- lžíce octa
- 1 a 1/4 šálku olivovýho oleje (obyčejnýho, ne extra panenskýho)
- 1/2 lžičky mletý hořčice
- 1/2 lžičky soli
Doba přípravy: 2 hodiny + 5 minut
Postup přípravy:
Rozbiješ 2 vejce a dáš je do misky společně s octem. Vedle misky postavíš lahev s olivovym olejem a všechno necháš ve stejný (pokojový) teplotě stát minimálně hodinu a půl. Pak do misky naleješ 1/4 šálku oleje, přihodíš sůl a hořčici a společně naleješ do mixéru. Ten pustíš a po chvíli začneš přilejvat zbylej šálek oleje. Postupně slabym proudem. Po chvilce uslyšíš, jak se mění zvuk mixéru a majonéza houstne. Až doleješ všechen olej, tak je hotovo. Dřív jsem podle kuchařek přilejval olej fakt pomalym tempem i třeba 5 minut, ale je to zbytečný. Dá se to udělat klidně i za minutu. Hlavní fígl je v tom, že máte všechny suroviny dostatečně dlouhou dobu ve stejný pokojový teplotě. Hodina může bejt málo.. vždycky je jistější to nechat odstát 2 hodiny. Pak máš téměř stoprocentní jistotu, že se ti to povede a v mixéru to zhoustne, jak se sluší a patří.